Ayam goreng lemon



BAHAN-BAHAN:
(Bahan perap)
¼ ekor ayam
3 sudu tepung jagung
½ sudu garam   
½ sudu minyak bijan                                 
1 biji telur

(Bahan salut)
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs

(Sos)
1 sudu besar sos plum
3 ½ sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu kecil tepung jagung
Minyak masak secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
Perapkan ayam dengan bahan perap selama dua jam atau semalaman. Salutkan ayam yang telah diperap dengan bahan salut kemudian goreng sehingga garing dan warna menjadi kekuning-kuningan. Setelah ayam masak, letakkan di atas pinggan. Untuk membuat sos, campurkan kesemua bahan-bahan sos dan didihkan sehingga pekat. Setelah masak taburkan ke atas ayam yang telah digoreng itu tadi dan sedia dihidang.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails