Rendang Daging Rembau



Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur



Bahan-bahan

Cili kering
30 tangkai, direbus sehingga lembut dan dikisar
halus-halus

Cili padi
20 tangkai, dikisar halus-halus
Serai
2 batang, dititik
Bawang merah
5 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Bawang putih
3 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Pes kunyit hidup
2 sudu besar
Kunyit serbuk
1 sudu teh
Rempah daging serbuk
2 sudu besar
Daging lembu paha atas (topside)
1kg, didadu 2 x 2cm
Air
500ml
Santan
750ml, diperah daripada 3 biji kelapa parut dan 750ml
air

Garam secukup rasa

Cara
Bubuh cili kering dan cili padi yang dkisar serta serai di dalam periuk. Jerang di atas bahan api besar dan kacau biar rata.
Tambah hirisan bawang merah dan bawang putih, pes kunyit hidup, kunyit serbuk, rempah daging dan daging. Balik-balikkan sehingga rata.
Tambah air dan masak sehingga daging empuk.
Kecilkan api, masukkan santan dan renihkan sehingga kuah pekat da berwarna perang tua. Perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api dan hidangkan.
Catatan chef:
Rendang ini boleh dihidangkan dengan nasi atau ketupat.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails