Sambal Hitam Pahang

Resepi masakan: Sambal hitam pahang Bahan2: Belimbing Buluh - dlm 500g Bawang merah kecil -7 biji Bawang putih - 5ulas Cili padi - 15 tangkai (or leh letak byk kalau suka pedas) Ikan bilis kopek - 1 cawan Minyak utk menumis - 1 cawan Kicap lemak manis sedikit Garam -ikut rasa Gula -ikut rasa gambar : sini Cara masak.. memula..... Belimbing buluh- dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan bewarna hitam....gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak bersihkan. aku gunakan tong susu imran... tin banyak...hihi kita rebus sampai belimbing yg diletakkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman..belimbing akan benyek nanti.. buka api kecil ye..sederhana pun boleh...n serius rebus lama...aku rebus dlm3jam lebih. dah siap.... kita terus ke proses kedua iaitu proses memasak sambal 1. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar. (kalau nak pakai blender pun boleh...tp blender kering kalau ada frood processor lg bagus.....) kemudian, tunbuk sekali belimbing buluh tersebut.. 2. Panaskan minyak 3. Masukkan bahan tumbuk.Kacau hingga separuh masak 4. Masukan belimbing,kacau rata hingga masak. Masukan garam dan gula serta sedikit kicap Sesuaikan rasa. hasilnyer... utk makluman... sambal ni kita dpt xbyk pun... 500gm aku rebus sambal ni aku dpt cuma sebekas kecik je.. no wonder la harga sambal ni mahal... sebekas kecil dah Rm6... so amacam?? kengkawan leh cuba masak jugak ye... Selamat Berbuka Puasa... da aa

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails