ikan patin masak tempoyak

BAHAN - BAHAN 10 - 15 biji cili padi 2 inci kunyit hidup 1st garam 3-4 sudu tempoyak 1 keping Asam keping CARA: 1. tumbukkan semua bahan2 kecuali tempoyak hingga biji cili hancur.... 2. Masukkan tempoyak dan gaul rata 3. Cuci bersih ikan dengan air asam atau dengan tepung gandum 4. Masukkan ikan dan bahan tumbuk tadi gaul2 sebati ke dalam periuk.... 5. Curahkan air separas ikan atau ikot suka nak kuah banyak mana 6. Renehkan dengan api sederhana hingga masak 7. Kacau sekali sekala dan bila kuah dah menggelegak masukkan daun kesum dan aa keping... rasakan masin masamnya...da ok tutup api

puding raja

Puding Raja / Puding Istana Bahan-bahan 2 sikat pisang lemak manis separuh masak 1 sudu besar minyak sapi (utk mengelak pisang melekat) Minyak untuk menggoreng terendam Kuah Puding 1 tin susu sejat Ideal 200ml air 3 biji kuning telur 150gm gula pasir 1 sudu teh esen vanila 1 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (larutkan) sehelai daun pandan Bahan Hiasan 100gm gajus di goreng Buah prun di potong kecil 2 urat jala mas (diceraikan), ceri merah dan hijau Resipi : Jala Mas klik DISINI Cara-cara : 1. Panaskan minyak masak, kemudian masukkan minyak sapi. Masukkan pisang dan goreng hingga kekuningan. Toskan di atas tissue dapur. Kemudian goreng gajus hingga keperangan dan toskan. Ketepikan. 2. Kuah Puding : Satukan semua bahan kecuali daun pandan dan kacau dengan whisk hingga gula larut. Tapiskan ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan masak di atas api yang kecil sambil di kacau perlahan-lahan hingga agak pekat. Keluarkan daun pandan. 3. Ambil pisang yang di toskan tadi dan susun berlapis di dalam bekas kaca, taburkan sedikit jala mas, gajus, ceri merah dan hijau. 4. Kemudian tuangkan kuah kastard di atasnya dan taburkan lebihan jala mas, gajus, ceri merah dan hijau sebagai hiasan. Puding Raja / Puding Istana

Sambal Hitam Pahang

Resepi masakan: Sambal hitam pahang Bahan2: Belimbing Buluh - dlm 500g Bawang merah kecil -7 biji Bawang putih - 5ulas Cili padi - 15 tangkai (or leh letak byk kalau suka pedas) Ikan bilis kopek - 1 cawan Minyak utk menumis - 1 cawan Kicap lemak manis sedikit Garam -ikut rasa Gula -ikut rasa gambar : sini Cara masak.. memula..... Belimbing buluh- dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan bewarna hitam....gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak bersihkan. aku gunakan tong susu imran... tin banyak...hihi kita rebus sampai belimbing yg diletakkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman..belimbing akan benyek nanti.. buka api kecil ye..sederhana pun boleh...n serius rebus lama...aku rebus dlm3jam lebih. dah siap.... kita terus ke proses kedua iaitu proses memasak sambal 1. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar. (kalau nak pakai blender pun boleh...tp blender kering kalau ada frood processor lg bagus.....) kemudian, tunbuk sekali belimbing buluh tersebut.. 2. Panaskan minyak 3. Masukkan bahan tumbuk.Kacau hingga separuh masak 4. Masukan belimbing,kacau rata hingga masak. Masukan garam dan gula serta sedikit kicap Sesuaikan rasa. hasilnyer... utk makluman... sambal ni kita dpt xbyk pun... 500gm aku rebus sambal ni aku dpt cuma sebekas kecik je.. no wonder la harga sambal ni mahal... sebekas kecil dah Rm6... so amacam?? kengkawan leh cuba masak jugak ye... Selamat Berbuka Puasa... da aa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails