Ikan PATIN masak Tempoyak ala pahang
Satu ekor ikin patin disiang n perap dgn asam jawa + limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam)
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
2 ikat daun kesum,daun kunyit
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)
lg byk bahan yg ditambah..seperti bunga kantan,bawang,asam keping,dll la
Cara membuatnya:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
2. Masukkan daum kesum dan daun kunyit
3. Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin.
4. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat.
makan dengan nasi putih...
* Yang penting jangan bubuh SERAI
0 comments:
Post a Comment