CHICKEN CHOP & SOS LADA HITAM
4 bahagian peha / dada ayam | buang tulang
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah / lada putih
Garam secukup rasa
Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum + 1 sudu besar tepung jagung
100 gram bread crumbs
Cara Membuat :
Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam.
Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais. Setelah cukup masa
memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum dan juga tepung jagung tadi. Pecahkan telur dalam
mangkuk dan kacau. Ambil ayam dan celupkan dalam telur salut dengan bread crumb. Buat satu
persatu sehingga siap. gorengan keperangan.
SOS LADA HITAM
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
Sebiji bawang besar (potong dadu)
Seketul kiub ayam knors
2 cawan air - nak sedap letak air rebusan ayam
Sedikit kicap pekat
2 sudu besar susu cair
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar lada hitam (tumbuk halus) *boleh lebihkan amaun ikut selera
1 sudu kecil tepung jagung - cairkan dengan sedikit air
Cara Membuat :
Cairkan butter dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau.Masukkan air tadi dan kacau. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit.jgn sampai hitam sgt,agak2 kecoklatan dah cukup nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam. Masukkan susu cair, kacau sekata.
.
Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat. Boleh dihidangkan semasa panas.
4 bahagian peha / dada ayam | buang tulang
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah / lada putih
Garam secukup rasa
Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum + 1 sudu besar tepung jagung
100 gram bread crumbs
Cara Membuat :
Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam.
Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais. Setelah cukup masa
memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum dan juga tepung jagung tadi. Pecahkan telur dalam
mangkuk dan kacau. Ambil ayam dan celupkan dalam telur salut dengan bread crumb. Buat satu
persatu sehingga siap. gorengan keperangan.
SOS LADA HITAM
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
Sebiji bawang besar (potong dadu)
Seketul kiub ayam knors
2 cawan air - nak sedap letak air rebusan ayam
Sedikit kicap pekat
2 sudu besar susu cair
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar lada hitam (tumbuk halus) *boleh lebihkan amaun ikut selera
1 sudu kecil tepung jagung - cairkan dengan sedikit air
Cara Membuat :
Cairkan butter dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau.Masukkan air tadi dan kacau. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit.jgn sampai hitam sgt,agak2 kecoklatan dah cukup nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam. Masukkan susu cair, kacau sekata.
.
Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat. Boleh dihidangkan semasa panas.
0 comments:
Post a Comment