Resipi Ramadhan sumbangan Chef
Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar,
Kuala Lumpur
Bahan-bahan
|
|
Cili kering
|
30 tangkai, direbus sehingga
lembut dan dikisar
|
halus-halus
|
|
Cili padi
|
20 tangkai, dikisar
halus-halus
|
Serai
|
2 batang, dititik
|
Bawang merah
|
5 ulas, dikupas dan dihiris
nipis-nipis
|
Bawang putih
|
3 ulas, dikupas dan dihiris
nipis-nipis
|
Pes kunyit hidup
|
2 sudu besar
|
Kunyit serbuk
|
1 sudu teh
|
Rempah daging serbuk
|
2 sudu besar
|
Daging lembu paha atas
(topside)
|
1kg, didadu 2 x 2cm
|
Air
|
500ml
|
Santan
|
750ml, diperah daripada 3
biji kelapa parut dan 750ml
|
air
|
|
Garam secukup rasa
|
Cara
Bubuh cili kering dan cili padi yang dkisar serta
serai di dalam periuk. Jerang di atas bahan api besar dan kacau biar rata.
Tambah hirisan bawang merah dan bawang putih, pes
kunyit hidup, kunyit serbuk, rempah daging dan daging. Balik-balikkan sehingga
rata.
Tambah air dan masak sehingga daging empuk.
Kecilkan api, masukkan santan dan renihkan sehingga
kuah pekat da berwarna perang tua. Perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api dan hidangkan.
Catatan chef:
Rendang ini boleh dihidangkan dengan nasi atau
ketupat.
0 comments:
Post a Comment