BAHAN-BAHAN:
(Bahan
perap)
¼ ekor
ayam
3 sudu
tepung jagung
½ sudu
garam
½ sudu
minyak
bijan
1 biji
telur
(Bahan
salut)
5 sudu
besar tepung
5 sudu
besar breadcrumbs
(Sos)
1 sudu
besar sos plum
3 ½ sudu
besar jus lemon
2 sudu
besar cuka
4 sudu
besar gula
2 sudu
kecil tepung jagung
Minyak
masak secukupnya
CARA
MEMBUATNYA:
Perapkan
ayam dengan bahan perap selama dua jam atau semalaman. Salutkan ayam yang telah
diperap dengan bahan salut kemudian goreng sehingga garing dan warna menjadi
kekuning-kuningan. Setelah ayam masak, letakkan di atas pinggan. Untuk membuat
sos, campurkan kesemua bahan-bahan sos dan didihkan sehingga pekat. Setelah
masak taburkan ke atas ayam yang telah digoreng itu tadi dan sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment