puding raja

Puding Raja / Puding Istana Bahan-bahan 2 sikat pisang lemak manis separuh masak 1 sudu besar minyak sapi (utk mengelak pisang melekat) Minyak untuk menggoreng terendam Kuah Puding 1 tin susu sejat Ideal 200ml air 3 biji kuning telur 150gm gula pasir 1 sudu teh esen vanila 1 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (larutkan) sehelai daun pandan Bahan Hiasan 100gm gajus di goreng Buah prun di potong kecil 2 urat jala mas (diceraikan), ceri merah dan hijau Resipi : Jala Mas klik DISINI Cara-cara : 1. Panaskan minyak masak, kemudian masukkan minyak sapi. Masukkan pisang dan goreng hingga kekuningan. Toskan di atas tissue dapur. Kemudian goreng gajus hingga keperangan dan toskan. Ketepikan. 2. Kuah Puding : Satukan semua bahan kecuali daun pandan dan kacau dengan whisk hingga gula larut. Tapiskan ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan masak di atas api yang kecil sambil di kacau perlahan-lahan hingga agak pekat. Keluarkan daun pandan. 3. Ambil pisang yang di toskan tadi dan susun berlapis di dalam bekas kaca, taburkan sedikit jala mas, gajus, ceri merah dan hijau. 4. Kemudian tuangkan kuah kastard di atasnya dan taburkan lebihan jala mas, gajus, ceri merah dan hijau sebagai hiasan. Puding Raja / Puding Istana

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails