Resepi masakan:
Sambal hitam pahang
Bahan2:
Belimbing Buluh - dlm 500g
Bawang merah kecil -7 biji
Bawang putih - 5ulas
Cili padi - 15 tangkai (or leh letak
byk kalau suka pedas)
Ikan bilis kopek - 1 cawan
Minyak utk menumis - 1 cawan
Kicap lemak manis sedikit
Garam -ikut rasa
Gula -ikut rasa
gambar : sini
Cara masak..
memula..... Belimbing buluh-
dibersihkan dan direbus dalam
periuk tanpa air hingga
hampir kering dan bewarna
hitam....gunakan api yang kecil
dan kacau sekali sekala.Seelok nya
gunakan periuk yang dah lama dan
tak guna lagi sebab periuk tu
nanti akan jadi hitam dan susah
nak bersihkan.
aku gunakan tong susu imran...
tin banyak...hihi
kita rebus sampai belimbing yg
diletakkan sedikit garam sehingga
bertukar warna
kehitaman..belimbing akan benyek
nanti..
buka api kecil ye..sederhana pun
boleh...n serius rebus lama...aku
rebus dlm3jam lebih.
dah siap....
kita terus ke proses kedua iaitu
proses memasak sambal
1. Cili api,ikan bilis,bawang besar
ditumbuk kasar.
(kalau nak pakai blender pun
boleh...tp blender kering
kalau ada frood processor lg
bagus.....)
kemudian, tunbuk sekali belimbing
buluh tersebut..
2. Panaskan minyak
3. Masukkan bahan
tumbuk.Kacau hingga separuh
masak
4. Masukan belimbing,kacau rata
hingga masak.
Masukan garam dan gula serta
sedikit kicap
Sesuaikan rasa.
hasilnyer...
utk makluman... sambal ni kita
dpt xbyk pun...
500gm aku rebus sambal ni aku
dpt cuma sebekas kecik je..
no wonder la harga sambal ni
mahal...
sebekas kecil dah Rm6...
so amacam??
kengkawan leh cuba masak jugak
ye...
Selamat Berbuka Puasa...
da aa
0 comments:
Post a Comment