Rendang Daging Rembau



Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur



Bahan-bahan

Cili kering
30 tangkai, direbus sehingga lembut dan dikisar
halus-halus

Cili padi
20 tangkai, dikisar halus-halus
Serai
2 batang, dititik
Bawang merah
5 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Bawang putih
3 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Pes kunyit hidup
2 sudu besar
Kunyit serbuk
1 sudu teh
Rempah daging serbuk
2 sudu besar
Daging lembu paha atas (topside)
1kg, didadu 2 x 2cm
Air
500ml
Santan
750ml, diperah daripada 3 biji kelapa parut dan 750ml
air

Garam secukup rasa

Cara
Bubuh cili kering dan cili padi yang dkisar serta serai di dalam periuk. Jerang di atas bahan api besar dan kacau biar rata.
Tambah hirisan bawang merah dan bawang putih, pes kunyit hidup, kunyit serbuk, rempah daging dan daging. Balik-balikkan sehingga rata.
Tambah air dan masak sehingga daging empuk.
Kecilkan api, masukkan santan dan renihkan sehingga kuah pekat da berwarna perang tua. Perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api dan hidangkan.
Catatan chef:
Rendang ini boleh dihidangkan dengan nasi atau ketupat.

Chicken Chop Goreng



CHICKEN CHOP & SOS LADA HITAM
4 bahagian peha / dada ayam  | buang tulang 
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah / lada putih 
Garam secukup rasa

Salutan: 
1 biji telur | kacau 
2 sudu besar tepung gandum + 1 sudu besar tepung jagung
100 gram bread crumbs 

Cara Membuat :
Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam.
Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais. Setelah cukup masa
memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum dan juga tepung jagung tadi. Pecahkan telur dalam 
mangkuk dan kacau. Ambil ayam dan celupkan dalam telur salut dengan bread crumb. Buat satu
persatu sehingga siap. gorengan keperangan.

SOS LADA HITAM 
2 sudu butter 
1 1/2 sudu tepung gandum 
Sebiji bawang besar (potong dadu) 
Seketul kiub ayam knors 
2 cawan air - nak sedap letak air rebusan ayam
Sedikit kicap pekat 
2 sudu besar susu cair
Garam dan gula secukup rasa 
1 sudu besar lada hitam (tumbuk halus) *boleh lebihkan amaun ikut selera 
1 sudu kecil tepung jagung - cairkan dengan sedikit air

Cara Membuat :
Cairkan butter dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau.Masukkan air tadi dan kacau. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit.jgn sampai hitam sgt,agak2 kecoklatan dah cukup nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam. Masukkan susu cair, kacau sekata.
. 
Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat. Boleh dihidangkan semasa panas.

Ayam goreng lemon



BAHAN-BAHAN:
(Bahan perap)
¼ ekor ayam
3 sudu tepung jagung
½ sudu garam   
½ sudu minyak bijan                                 
1 biji telur

(Bahan salut)
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs

(Sos)
1 sudu besar sos plum
3 ½ sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu kecil tepung jagung
Minyak masak secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
Perapkan ayam dengan bahan perap selama dua jam atau semalaman. Salutkan ayam yang telah diperap dengan bahan salut kemudian goreng sehingga garing dan warna menjadi kekuning-kuningan. Setelah ayam masak, letakkan di atas pinggan. Untuk membuat sos, campurkan kesemua bahan-bahan sos dan didihkan sehingga pekat. Setelah masak taburkan ke atas ayam yang telah digoreng itu tadi dan sedia dihidang.

Masa Tidak Menunggu Kita, Jom rancang masa hadapan...

Masa Tidak Menunggu Kita, dan Amat Berharga...!!


Trend rakyat malaysia hari nie nk dapt duit @ pendapatan cara mudah. taknk keje lebih sket.

kita suka pelaburan seperti asb, asn, asw. tapi kita terlepas pandang pelaburan lain yang lebih menguntungkan seperti unit trust dan pelaburan emas.

berikut jangkaan dividen daripada analisa dividen yang diberi tahun2 lepas.

as* paling tinggi tahun 1996 - 10.25 + 3.00 percent setahun

unit trust pun dalam lingkungan 30% setahun. Tak Thu sgt pasl unit trust tp lebih kurang kot.


ramai lagi org terlepas pandang pelaburan emas. kenapa emas menguntungkan.

harga emas tahun 1992 - RM 38.50 segram
harga emas pada Mac 2012 - RM 180++ segram

dan,

jangkaan emas pada tahun 2020 - RM 503.00 segram

apakah kelebihan pelaburan emas ini:- 

- dividen sebanyak 60 percent setahun (minima)
- Bayaran Secara Bulanan dan tetap
- Pembayaran dividen dalam harga emas terkini.
- bonus2 laen sekiranya berminat untuk membuat network.
- dan banyak lagi

Berusaha sendiri dalami ilmu

Sumber: Metro
Artikel ini disiarkan pada : 2013/03/12

Pada awalnya penggubah bunga berasal dari Kelantan, Roslan Razali, mengambil jurusan Ijazah Seni Persembahan di Universiti Malaya pada 1998.
Selepas tamat pengajian pada 2001, dia berasa graduan lepasan ijazah ketika itu sukar mendapat peluang pekerjaan. 
Situasi berkenaan menyebabkan Roslan mencuba nasib dalam bidang gubahan bunga untuk hotel, memandangkan lokasi itu paling banyak memerlukan hiasan bunga. 

“Walaupun secara khususnya saya tidak mengambil sebarang kursus di bidang kemahiran mengenai bunga, saya berjaya memohon kerja sebagai penggubah bunga di sebuah hotel sekitar Kuala Lumpur.

“Memahami keadaan saya yang tidak pernah mengambil kursus menggubah bunga, pihak hotel menyediakan seorang tenaga pengajar untuk memberi tunjuk ajar mengenai gubahan secara asas saja,” katanya.

Disebabkan minat dan perasaan ingin mencuba dalam bidang itu berkobar-kobar, dia melakukan pelbagai kajian untuk mempelajari teknik terbaru daripada banyak sumber seperti majalah dan Internet. 

Berpengalaman sembilan tahun dalam bidang ­gubahan bunga, ia bukanlah udah bagi dirinya untuk mengecap kejayaan seperti hari ini kerana Roslan berusaha sendiri mendalami ilmu di bidang berkenaan. 

“Saya juga gemar mencuba idea sendiri dan banyak mengunjungi hotel di sekitar Kuala Lumpur serta pasar raya yang menggunakan banyak dekorasi bunga-bungaan. 

“Ini kerana saya percaya minat saja tidak mencukupi untuk terus berjaya tanpa disertai daya usaha serta kreativiti yang dianugerahkan Allah. 

“Usah takut untuk mencuba idea baru dalam berkarya, begitu juga dalam bidang ini. Pada saya, kita harus sentiasa menonjolkan sesuatu yang baru dan segar untuk pergi lebih jauh,” katanya yang turut berpengalaman sebagai panel untuk merangka latihan kemahiran dikelolakan Kementerian Sumber Manusia. 

Latihan berkenaan diadakan bertujuan menjadikan bidang gubahan bunga sebagai salah satu kursus khas untuk lepasan Sijil Pelajaran Malaysia. 

Lazimnya, kita mempunyai idola untuk memotivasikan diri sendiri melakar kejayaan. Tidak ketinggalan bagi Roslan yang menjadikan Perston Belly sebagai idolanya kerana penggubah itu mampu menghasilkan seni dekorasi yang setanding dengan kehebatan rekaan arca atau lukisan tangan. 

Tambahnya, melihat perkembangan bidang gubahan bunga sejak dulu hingga ke hari ini, Roslan berpendapat bidang itu sebenarnya dapat membantu mereka untuk meningkatkan sumber ekonomi kerana banyak peluang di depan mata. 

Sama ada membuka perniagaan, menjadi perancang majlis atau penggubah bunga di hotel, segalanya boleh dicuba. 

Mengenai kerjaya di bidang gubahan bunga di negara ini, Roslan mengakui kagum dengan perkembangan yang memberangsangkan pada masa kini. 

“Saya kagum dengan semua pengubah bunga yang ada sekarang tidak mengira bangsa atau kawasan kerana masing-masing bijak melontarkan idea berbeza. 

“Tidak kurang juga ada yang suka meniru idea ­gubahan sedia ada. Namun berdasarkan kajian dilakukan Persatuan Penggubah Bunga Malaysia, negara ini mempunyai penggubah bunga yang kreatif dan mampu bersaing di peringkat antarabangsa,” katanya. 

Jelasnya, gubahan bunga juga berkait rapat dengan bahagian landskap dan hiasan dalaman, sekali gus menunjukkan bidang ini begitu luas untuk diterokai. 

Baginya, dia akan terus menambah ilmu berkaitan kerjaya di bidang itu dan mempelajari cara untuk merancang majlis serta konsep gubahan bunga untuk setiap bangsa. 

“Masyarakat kita ada pelbagai bangsa dan ternyata mereka lebih gemar dengan campuran warna mengikut budaya serta pilihan masing-masing. 

“Misalnya, gubahan bunga yang besar dalam bentuk bulat begitu digemari oleh masyarakat kita, mungkin disebabkan ia kelihatan mewah dan lebih menyerlah. 

“Bunga segar begitu ­diutamakan. Malah jika seseorang itu ingin menjadi perancang majlis, secara tidak langsung mereka perlu ada ilmu mengenai bunga dan konsep gubahan,” jelasnya. 

Antara syarat sebelum menggubah atau menyusun atur bunga segar, seseorang itu perlu merancang bentuk diingini terlebih dulu. 

Sama ada berbentuk ­tinggi, rendah, segi tiga, ­bulat atau empat segi, ­penggubah bunga juga perlu memikirkan jenis dan saiz bunga yang digunakan. 

Gubahan akan bertambah menarik apabila ia turut disokong dengan hiasan tambahan lain seperti ranting, daun kering dan pin kertas mengikut kreativiti masing-masing. 

Melalui cara itu, ia membantu kita untuk mendapatkan gubahan bunga yang kemas, cantik dan unik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails